TENISZ
Sportorvosi véleményTENISZ Sportorvosi-ortopédsebészi szempontból a teniszben leginkább a váll, könyök, hát, boka, Achilles ín panaszok szoktak előfordulni.
A váll sérüléseiben az adogató oldalon a szerválás miatt alakulhat ki vállizületi tömlőgyulladás vagy akár izomszakadás is. A probléma oka a rossz bemelegítés illetve a helytelen szerválási technikában keresendő. A játék megkezdése előtt mindig ajánlott a vállkörüli izmok alapos lenyújtása a bemelegítés után. Ezzel az izomsérüléseket előzhetjük meg. A helyes adogatási mozdulatsort, az edzővel való megtanulás után minden alakalommal egyre erősödő ütőerővel be kell gyakorolni. Ha sérülés alakult ki keressünk meg szakembert, mert a panaszok meggyógyítása minden esetben komplex kezelés kell, hogy legyen.

Könyök sérülés a teniszben a népszerű nevén teniszkönyök szokott lenni. A megelőzés ebben a kórképben is könnyebb, mint a gyógyítás. A megfelelő ütőgeometria kiválasztásával, a húrozás erősségének a tudáshoz való pontos igazításával a panaszok, kialakulását meg lehetne előzni. Gyakran a háttérben nyaki csigolya elmozdulás szokott lenni, tehát ha kialakult a fájdalom a szakember mihamarabbi vizitje a gyors gyógyulás alapja lehet.

A hátizom sérüléseinek oka a tenisz alapmozgásaiban keresendő. Maga a sport egy eléggé féloldalas hátizom terheléssel jár. Az adogató oldalon elhelyezkedő mély-hátizmok sokkal erősebbekké válnak, mint az ellenoldaliak.

Ez a gerincoszlopot tartó izmok egyensúlyának felborulását eredményezheti. Ennek elkerülésére kiegészítő sportként a hát illetve a gyorsúszás javasolható.

A bokaficam gyakran előfordul teniszberkekben. A megelőzés a labda utáni futás kicsúsztatásával kivitelezhető. Tehát jó talpi minőségű, speciálisan a teniszre kifejlesztett, és az adott talajviszonyokon is biztonságos cipő viselésével megelőzhető. Korábban már sérült bokához a magasabb szárkiképzésű cipőt javasolom. Persze a bokastabilizáló tornával szintén jó eredményt lehet elérni.

 

Végül az Achilles ín szakadásról. A 40-50 éves teniszezők gyakori sérülése egyben az ortopéd- traumatológusok mumusa is. Az elhasznált rossz vérellátású ín túlnyújtás esetén gyakran elszakadhat. Az ín varrata után nem ritka a sebgyógyulási zavar, amely néha hónapokig is fennállhat. Ezért a megelőzés elsőrendű szempont kell, hogy legyen. Ennek a korosztálynak a bemelegítést illetve a nyújtást kötelezővé kéne tenni. A hosszú játszmák között is ajánlott a gyakorlatok elvégzése. A panaszos Achillest szilikonos sarokemelővel tudjuk védeni a szakadás ellen. Ezt mindkét sarok alá be kell helyezni. Ahogy átolvasom a soraimat megint sikerült egy szörnyű képet lefestenem. Nagyon sajnálom, de én a másik oldalon állok. Viszont a megelőzéssel hosszú évekre biztosíthatjuk a boldog teniszélményeket.


A teniszkönyök:

TeniszkönyökAz aktív emberek szinte népbetegsége a teniszkönyök betegség. Egy pár szóban meg szeretném mutatni a betegség okait, kezelési lehetőségeit, műtéti ellátását, megelőzési stratégiáját. A betegség általában a könyök külső oldalán eredő ujjfeszítő izmok túlerőltetéséből fakad. A túlerőltetés egyik alapvető oka a teniszezésből eredendő megerőltetés. Több esetben fordul elő, hogy a sportolók erősebb ütőhúrozás után vagy ütőfej geometria váltását követően keresik meg a sportsebészt a panasz gyógyítása miatt. Más betegségek tünetei is jelentkezhetnek ebben a formában. Gyakran a nyakcsigolyák meszesedése miatti ideg összenyomatás és krónikus gyulladás szerepel oki tényezőként. Előfordulhat, hogy a könyök izületben létrejött izületi kopás vagy levált izületi porc felszín darabka okozza a panaszokat.

 

A háziasszonyokat sem kíméli a járvány. Sok cipelés után is kialakulhat a makacs fájdalom. A betegség okait átolvasva az olvasó is láthatja, hogy a teniszkönyökhöz több út vezet. A megelőzésben a kiváltó tényezők megszüntetése vagy csökkentése a legkézenfekvőbb. Abban az esetben, amikor jelentkezik a fájdalom akkor jobb orvoshoz fordulni. Részben segít a baj okának mihamarabbi kiderítésében, illetve elkezdődhet a minél gyorsabb kezelés beállítás. A kezelésben a konzervatív eljárások dominálnak. Úgyhogy bátran menjünk doktorunkhoz. A hosszabb ideig fennálló panaszok gyógyítása is hosszadalmasabb lesz. Első lépésként a pihentetés, jégkocka masszázs, gyógyszeres kezelés, fizikoterápia, gyógytorna, az érintett izomcsoportok nyújtása, erősítése javasolt. Gyógyászati segédeszközök (könyökszorítók) alkalmazása is segíthet bár az a tapasztalatom, hogy a jól vezetett konzervatív kezelés meg szokta hozni a várt eredményt. A hosszú, mindig újra jelentkező panaszok oka gyakran a szervezetben máshol fellelhető gyulladásos góc. Egy rossz foggyökér, mandula, krónikus kismedencei gyulladás tünetmentes lehet de, a könyök a legkisebb erőltetésre fájdalmas maradhat. Ezek kiszűrése, gyógyítása szakorvosok feladata. Amit a beteg leggyakrabban szokott kérni a rendelőben: 'Doktor úr, kérek szépen egy injekciót, mert a barátomnak is csak ez mulasztotta el!' Most már egy kicsit körvonalazódni látszik, hogy nem is szükséges rögtön evvel támadni. Részben azért, mert ezek az injekciók szteroid tartalmuk miatt a szövetek elhalását okozhatják és csak háromszor szabad egy évben beadni egy területre őket egyéb általános hatásuk miatt. E szerek használatát a dopping vizsgálatok előtt be kell jelenteni! Ha már semmi nem használ, marad a műtét. Ez a rutin beavatkozás egynapos sebészeti tevékenységi körben elvégezhető. A lényege az egy pontban tapadó izmok leválasztása mely után ezek egy nagyobb területen rögzülnek. A műtét után sebgyógyulásig szigorú pihentetés majd hetekig tartó gyógytornakezelés kezdődik. A teljes gyógyulás 6-8 hét múlva várható. Szóval fel a fejjel sporttársak a betegség nem halálos de a gyógyítása néha hosszadalmas és a beteg részéről is komoly törődést jelent.

 

 

Dr. Knoll Zsolt  www.drknoll.hu